Voor doven
- Doof of slechthorend? 112 is nu ook bereikbaar via app of sms
Als je doof of slechthorend bent of een spraakgebrek hebt, kan je de noodcentrales ook bereiken via app en SMS.
Zowel de app 112 BE als de SMS-dienst werken enkel in België
Als je de noodcentrales via een gewone spraakoproep kan bereiken, gebruik dan niet de chatfunctie van de app of de SMS-dienst. Bij een mondelinge bevraging kan de operator sneller inspelen op de antwoorden. Via een gewone spraakoproep kunnen operatoren bovendien medische begeleiding geven zoals reanimatie-instructies.
-
- App 112 BE
- Nuttige informatie
Om optimaal van de app gebruik te kunnen maken, zet je zeker de lokalisatie-functie van je GSM en eventueel het geluid aan. De chatfunctie wordt enkel automatisch geactiveerd als je bij registratie het vinkje aanduidt dat je doof of slechthorend bent of je een spraakstoornis hebt. De gegevens die je invult bij registratie worden niet systematisch bijgehouden in de noodcentrales, maar worden automatisch mee gestuurd naar de operatoren wanneer je een noodoproep via de app 112 BE doet.
-
- SMS
- Nuttige informatie
Als je de specifieke nummers opvraagt via SMS of e-mail, verklaar je daarmee op erewoord dat je zelf de noodcentrales niet via een spraakoproep kunt contacteren.
Je moet een Belgische SIM-kaart hebben om gebruik te maken van de SMS-dienst.
Er is 1 nummer voor brandweer en ambulance en 1 nummer voor politie. Om geen tijd verloren te laten gaan, raden we je aan om het nummer voor politie te gebruiken als je enkel politiehulp nodig hebt. In de andere gevallen, vorm je het nummer voor brandweer en ambulance.
Zolang je doof of slechthorend bent, of je een spraakbeperking hebt, mag je met eender welke GSM of GSMnummer een SMS sturen naar de noodnummers.
De noodcentrales kunnen geen MMS ontvangen.
Heb je vragen of heb je recent een nood-SMS gestuurd ? Stuur dan je vragen, ervaringen of opmerkingen naar 112@ibz.fgov.be.
Test de noodnummers niet. Mensen die SMS gebruiken "om een grap uit te halen" riskeren gerechtelijk vervolgd te worden.Net zoals bij een spraakoproep naar de noodnummers, kunnen berichten via app en SMS gedurende een jaar bijgehouden worden door de noodcentrales, ter verbetering van de dienstverlening. Uiteraard zijn de operatoren gebonden aan geheimhouding. Dit is vastgelegd in artikel 125, § 1, 3° en artikel 128 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.